Intelligens helyiség szabályzó

(Smart room regulation)

001 002 003 002 004 002 Logika 002 Log 002 Futes002

Smart room 1    Smart room 2 

Helyiség hőmérsékletszabályzó építőkocka. Ha az építőkocka bal felső sarkában a Blokk beallitas - ra kattintunk akkor megnyílik a beállítás ablak. Itt megadható a Comfort temperature, Eco delta (heating), Eco-delta(cooling), Antifreeze temperature, timeout-time, Delta-big, és a Delta-small.Vagy megadhatjuk külső logikán keresztül, ehhez pipáljuk ki a „Mutasd az összeset” jelölőnégyzetet.

Smart room 3

 

Az intelligens helyiségszabályzó építőkocka, a helyiséghez tartozó hűtés-fűtés szelepek szabályzására szolgál. A Temperature bemenethez rendeljük a helyiség hőmérséklet érzékelőjét. Az építőkocka az eltérés függvényében automatikusan kapcsolgatja a Heating on/off, vagy a Cooling on/off kimeneteket. Három hőmérsékleti szintet választhatunk ki, Permanent comfort (Komfort), Permanent eco (ECO), Not home (fagymentesítés). Ezeknek a hőmérsékleteket megadhatjuk a tulajdonság panelon vagy akár külső logikán. Ha külső logikán adjuk meg ezeket a paramétereket, akkor egyéb logikai elemekkel a hőmérsékleti szintek száma tetszőlegesen növelhető. A Permanent comfort bemeneten tudjuk megadni a kívánt komfort hőmérsékletet. Eco-delta (heating) és Eco-Delta (cooling) paraméter bemeneten tudjuk megadni az kívánt ECO hőmérsékletet. Az itt megadott értékekkel tolja el a kívánt hőfokot komfort hőmérséklethez képest. Fűtés esetén levonásra kerül, hűtés esetén hozzáadásra beállított érték. Az Antifreeze temp paraméter bemeneten tudjuk megadni a fagyvédelmi hőmérsékletet.

Ha az aktuálisan kiválasztott módban, Temperature értéke nagyobb mértékben eltér mint Delta-big, akkor az eltérés irányának függvényében bekapcsolja a Heating on/off, vagy a Cooling on/off kimenetet. Ha az eltérés kisebb lesz mint Delta small, akkor kikapcsolja a kimeneteket.

            Alaphelyzetben ha nincs direkt kiválasztás, (Permanent comfort =0, Permanent eco =0, Not home=0, Lock=0, akkor az ECO mód aktiv. Ha a mozgásérzékelő bemenetre magasszint érkezik, akkor az építőkocka Komfort fokozatba vált. A helyiség elhagyása után Timeout-time idő elteltével az építőkocka visszavált ECO módba. Ha a helyiségben kinyitjuk az ablakot (Door/Windows-sens =0) akkor az építőkocka fagymentesítés állapotba vált. Ha Lock bemenet =1, akkor a Heating on/off, és a Cooling on/off kimenetet kikapcsol, a kívánt fűtés hőmérséklet (Heating temperature) =0, és kívánt hűtés hőmérséklet (Cooling temperature)= 1000.

            A bemeneteknek prioritása van, aminek az értéke növekvő sorrendben a következő: Permanent comfort, Permanent eco, Not home, Lock.

            A blokknak a System kimenete speciális rendszerváltozók átadására szolgál, pl. árnyékoló és egy speciális építőkockák felé.

            A blokknak van egy Error kimenete ami akkor aktív, ha valamelyik beállítás nem megfelelő, pl.: helyiség hőmérséklet-érzékelő bemenet nincs bekötve, Delta-big  kisebb Delta small mint stb.

 Amikor a blokkot a szerkesztőfelületre helyezzük, akkor vizualizációban automatikusan létrejön egy blokk. Ezt behúzva a szerkesztőbe, megjelenik az applikációban is.

002 Visu 002 ellenorzes 002

Inteligens helyiseg szabalyzo  Inteligens helyiseg szabalyzo APP

Applikáció:

1-Helyiség neve
2- Komfort hőmérséklet +
3-Komfort hőmérséklet –
4-Komfort hőmérséklet (görgethető)
5-Mért hőmérséklet
6-Ablak állapota
7-Fűtés aktív
8-Hűtés aktív
9-Fagymentesítés
10-Eco mód
11-Komfort üzemmód  

Bemenetek:

Temperature

: Helyiség hőmérséklet-érzékelő bemenet.

 

    

Motion detector

: Mozgásérzékelő bemenet.

 

    

Door/Windows-sensor

: Ablak nyitásérzékelő bemenete.

 

    

Permanent  comfort

: Amíg a bemenet = 1 KOMFORT üzemmód aktív.          

(Prioritás =4)

    

Permanent eco

: Amíg a bemenet = 1 ECO üzemmód aktív.                           

(Prioritás =3)

    

Not home

: Amíg a bemenet = 1 FAGYMENTESÍTÉS üzemmód aktív.

(Prioritás =2)

    

Lock

: Amíg a bemenet = 1 a hűtés és fűtés tiltva van.                 

(Prioritás =1)

    

Comfort temp

: Komfort hőmérséklet megadása

(Alapért.: 22C°)

    

Eco-delta (heating)

: ECO hőmérséklet eltolás Komforthoz képest (fűtés)

(Alapért. 4 C°)

    

Eco-Delta (cooling)

: ECO hőmérséklet eltolás Komforthoz képest (hűtés)

(Alapért. 4 C°)

    

Antifreeze temperature

: Fagymentesítési hőmérséklet.

(Alapért. 5 C°)

    

Timeout-time

: Utolsó mozgásérzékelés után eltelt idő, ami után a blokk komfortból ECO-ba vált

(alap 3600 sec)

    

Delta-big

: Ha ΔT nagyobb hűtést vagy fűtést indít

(Alap. 3 C°)

    

Delta small

: Ha ΔT kisebb leállítja hűtést vagy a fűtést.

(Alap. 2 C°)

      

 

 

     

Kimenetek:

Heating on/off

: Fűtés szelep

     

 

Heating temperature

: Fűtési kívánt hőmérséklet

     

  

Cooling on/off

: Hűtés szelep

     

 

Cooling temperature

: Hűtés kívánt hőmérséklet

     

 

Error

: Hiba kimenet

     

 

System

: Rendszerváltozók átadása más építőkockák számára.

     

Megjegyzés: Ha a Temperature túlságosan eltér az alapjeltől, akkor a nagy Delta-big-t csökkenteni kell. Ha a funkció rövid időközönként váltakozik a fűtés és a hűtés között, akkor a kis Delta small -t meg kell növelni. A Delta-big-nek nagyobbnak kell lennie, mint a Delta small -nak a, különben "1" jelenik meg az Error kimenetén, és a szabályzás leáll.